Metoder til energieffekt komfortkøling

Projektresultat

Et ELFORSK projekt har sat fokus på at udbrede kendskabet til de alternative kølemetoder til komfortkøling, der findes på markedet i dag. Kendskabet til de alternative kølemetoder er generelt meget lille hos bygherrer og rådgivere.

Formålet har været at udbrede kendskabet til de alternative kølemetoder til komfortkøling, der findes på markedet i dag. Ved grundigt at beskrive funktion og virkemåde for kølemetoderne.  Det er videre udviklet vejledninger og cases fra praksis.

Kendskabet til de alternative kølemetoder er generelt meget lille hos bygherrer og rådgivere. Det fremgår af de tilbagemeldinger, der er modtaget fra producenter og rådgivere, som projektet har været i kontakt med.

Rapporten indeholder et samlet katalog over metoder til komfortkøling. Det er muligt at sammenligne traditionel køling og alternative kølemetoder i forhold til funktion, muligheder for indbygning i anlæg, miljøbelastning, mv.

Projektet har kortlagt en lang række alternative kommercielle kølemetoder, herunder nye former for passiv køling, frikøling med en række forskellige ressourcer, indirekte befugtningskøling i forskellige udformning, adsorptions- og absorptionskøling drevet af vedvarende energi og soldrevet affugtnings-/befugtningskøling.

Da traditionel kompressorkøling normalt vil være referencen i forhold til de alternative metoder, er kompressorkøling derfor beskrevet med hensyn til virkemåde og funktion.

Projektet har påvist, at de termiske kølemetoder har en berettigelse, idet de generelt er meget miljøvenlige, da de udleder meget lidt CO2 i forbindelse med køleprocessen, og endvidere har de en god økonomi, set over anlæggenes økonomiske levetid.

Emner

Emner