Lille stigning i eksporten af energiteknologi- og service

EKSPORT

Danske virksomheder eksporterede i 2017 energiteknologi og -service for 85 mia. kr.

Det er en lille stigning i forhold til 2016, som hives hjem på eksport af energiservice, mens eksporten af energiteknologi er faldet. Det kalder på, at energiforskningen får et løft, mener Dansk Energi.

Danmarks samlede eksport af energiteknologi og -service var på 85 mia. kr. i 2017. Det er en lille stigning på 1,5 procent i forhold til året før. Det viser en ny opgørelse, der er lavet i et samarbejde mellem Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, DI Energi og Dansk Energi.

Eksporten af energiteknologi, som i 2017 var på 75 mia. kr., faldt med 0,5 procent fra 2016 til 2017. Halvdelen af eksporten af ener­giteknologi kommer fra grønne teknologier, der oplevede et fald på 8,3 procent i forhold til i 2016. Det blev dog modsvaret af en stigning i eksporten af anden energiteknologi med 9,7 procent.

Den danske energibranche hiver mange penge hjem til Danmark. Men når eksporten af netop grøn energiteknologi falder på et tidspunkt, hvor resten af verden køber grønt, kræver det handling. Energiforskningen skal have et markant løft, så Danmark er på forkant med de produkter, som verden kommer til at mangle, og vi skal være ambitiøse i forhold til elektrificering, vedvarende energi og energieffektivitet
…siger Anders Stouge, viceadministrerende direktør i Dansk Energi

Dansk Energi anbefaler derfor, at der bør afsættes 1 mia. kr. om året til energiforskning, så beløbet hæves til samme niveau som i perioden 2010-2014. En stigning i midlerne er afgørende for at indfri regeringens målsætning om at fordoble eksporten af energiteknologi til 140 mia. kroner i 2030, mener organisationen.

Materialer