vinder2016mellem

Vinder af ELFORSK Prisen 2017

Vinder af ELFORSK Prisen 2017 lover bedre og billigere indeklima til kontorer, børnehaver, skoler og andre bygninger. Den ventilationsløsning, der er udviklet med støtte fra ELFORSK, ser allerede nu ud til at skabe flere arbejdspladser og mere eksport.

Tre danske produktionsvirksomheder tilbyder nu bedre og billigere køling og ventilation til kontorer og institutioner. Sammen med Aalborg Universitet og Southwest Jiaotong University fra Kina har Troldtekt, WindowMaster og CONSOLIS udviklet og dokumenteret en grøn løsning, der giver lavere energiforbrug og bedre indeklima.

Den innovative løsning er netop blevet kåret af forsknings- og uddannelsesminister Søren Pind (V) som vinder af ELFORSK Prisen 2017 i forbindelse med Energiens Topmøde, der arrangeres af Dansk Energi.

- Prisen er helt fortjent, for med den nye teknologi åbner der sig nye muligheder for at skabe en mere behagelig hverdag for mange børn og voksne samtidig med, at der bliver holdt hus med energiforbruget, siger konsulent Dorte Lindholm fra ELFORSK, der er Dansk Energis støtteordning til forskning og udvikling.

Vinderprojektet bærer det komplicerede navn ’Naturlig køling og ventilation via diffus loftindblæsning og termoaktive konstruktioner’. Projektet er et eksempel på forskning og udvikling, når det er bedst. Deltagerne har kombineret tre kendte teknologier og udviklet et helt nyt produkt, der allerede kan købes, hvis kunder henvender sig til Troldtekt A/S i Aarhus, WindowMaster International A/S i Vedbæk eller CONSOLIS/Spæncom A/S i Hedehusene.

Projektleder Per Heiselberg fra vinderholdet forklarer, at moderne kontorbyggeri opføres med markant lavere varmeforbrug end tidligere. Til gengæld er der et betydeligt behov for køling selv om vinteren.

- Vi har kombineret tre kendte teknologier – naturlig køling/ventilation, diffuse loftplader og termoaktive betondæk. Til sammen giver de tre elementer et nyt system, der reducerer energiforbruget til køling. Om sommeren kan de aktive betondæk opsamle varme om dagen og afkøles om natten, fortæller Per Heiselberg, der er professor på Aalborg Universitet.

Under Energiens Topmøde har Dansk Energi opfordret regeringen og Folketinget til at øge investeringerne i energiteknologisk innovation til 1 mia. kr. pr. år og fjerne afgiften på el. Begge dele vil understøtte Danmarks grønne omstilling og skabe vækst og arbejdspladser.

- De f orskere og producenter, der har vundet ELFORSK Prisen 2017, har arbejdet eksemplarisk sammen om at udvikle produkter til markedet. ELFORSK og de andre offentlige støttepuljer dokumenterer gang på gang, at forskning, udvikling og demonstration af energiteknologier skaber produkter til direkte glæde både for almindelige danskere og de danske virksomheder, der eksporterer grønne løsninger, siger Dorte Lindholm fra Dansk Energi.

 

Læs mere om vinder projektet .