Spejdere udvikler kreative løsninger

På Spejdernes Lejr i Sønderborg tester børn og unge 10-15 inspirerende aktiviteter med fokus på energi, miljø og klima. ELFORSK har støttet udviklingen af aktiviteterne.

Energi og bæredygtig udvikling er en del af programmet for nogle af de ca. 40.000 spejdere, der i denne uge er samlet på Spejdernes Lejr 2017 uden for Sønderborg.

– Spejderne er vildt kreative, og der kommer helt sikkert nogle spændende ideer ud af aktiviteterne, siger chefkonsulent Richard Schalburg fra Dansk Energi efter et besøg i lejren.

Dansk Energis pulje for forskning og udvikling, ELFORSK, har støttet projektet ’Energibevidste spejdere’ med knap 400.000 kr. Med den støtte og en betydelig egenfinansiering har Spejderlejr 2017 sammen med miljøorganisationen VedvarendeEnergi i Sønderborg og Living Strategy Consulting strikket nogle aktiviteter sammen til forskellige aldersgrupper.

– Spejderne er imponerende hurtige til at samle et solvarmeluftanlæg, som kan bruges til at tørre og affugte, og at opstille en mini-vindmølle. Spejderne er super velorganiserede og yderst samarbejdskompetente allerede i en helt ung alder, så vi har her et potentiale for kommende medarbejdere i energisektoren både inden for forskning-, udvikling og demonstration af energiformer, men også som ledere, ingeniører og meget mere, vurderer Richard Schalburg.

Energi-aktiviteterne på lejren prioriteres inden for lagring, energibesparelser og smart brug af strøm. I løbet af ugen er der arrangeret workshops, hvor spejderne kan deltage i sjove, grønne og innovative projekter som at

  • udvikle solfangere af brugte dåser
  • producere strøm fra spinning-cykler
  • anvende termodynamik til justering af vandtemperatur
  • udvikle solcelledrevne smartphone opladere
  • udvikle af mikro-kontrolpaneler, hvor man styrer lyset i sin bolig fra sin smartphone
  • producere solvarmere af plastflasker

– Fremtidens energiguld ligger hos spejderne. Jeg er sikker på, at mange af de unge har fået nogle aha-oplevelser, fået påvirket deres holdninger og lært en masse, der kan bruges siden hen, konkluderer Richard Schalburg begejstret efter sit besøg i lejren.

Den store spejderlejr er arrangeret af Det Danske Spejderkorps, KFUM Spejderne i Danmark, De Grønne Pigespejdere, Danske Baptisters Spejderkorps og Dansk Spejderkorps Sydslesvig. Nogle af de aktiviteter, der er udviklet i forbindelse med sommerlejren, kan givetvis også bruges af spejdere, når de kommer hjem til dagligdagen.