ELFORSK Prisen

ELFORSK Prisen gives til et afsluttet projekt, som har skabt et særligt unikt resultat. Prisen belønner energiforskning i Danmark. Den sætter fokus på de resultater som skabes i Dansk Energis ELFORSK-programs projekter. Læs mere om dette års vinder og tidligere vindere af ELFORSK Prisen, der uddeles på Energiens Topmøde.

I år er det besluttet at formanden for det rådgivende udvalg, Hans Andersen, sammen med sekretariatet for ELFORSK udpeger årets vinder af ELFORSK Prisen 2018. Prisen overrækkes på Energiens Topmøde den 7. juni 2018 i København.

Tidligere har en dommerjury indstillet projekter til prisen. Juryen består af følgende:

• Formand for det Rådgivende Udvalg og energichef Hans Andersen, DEAS
• Professor Frede Blaabjerg, Aalborg Universitet, Institut for Energiteknik
• Forskningsleder, Arne Jakobsen, Københavns Maskinmesterskole og Elinstallatørskole
• Forskningschef Søren Aggerholm, SBi-AAU
• Chefkonsulent i ELFORSK Richard Schalburg, Dansk Energi.


2017:

ELFORSK Prisen 2017 - Naturlig køling og ventilation via diffus loftindblæsning og termoaktive konstruktioner (345-061). Tre danske produktionsvirksomheder tilbyder nu bedre og billigere køling og ventilation til kontorer og institutioner. Sammen med Aalborg Universitet og Southwest Jiaotong University fra Kina har Troldtekt, WindowMaster og CONSOLIS udviklet og dokumenteret en grøn løsning, der giver lavere energiforbrug og bedre indeklima.

Se film af vinder og de to nominerede projekter.2016:

ELFORSK Prisen 2016 - Energieffektiv affugtermaskine STEAMREG (projekt 346-033)
Projektet har vist det muligt at udvikle en energieffektiv maskine med en unik teknologi, der kan omdanne den energi, der er bundet i luftens fugt, til varme. Maskinen er i stand til at genanvende 170 % af den energi, der leveres ind i systemet, og samtidig som en mere varm og tør luft. (se den film ELFORSK har fået lavet af projektet under menuen "Film", samt filmene for de to nominerede projekter).


2015:

ELFORSK Prisen 2015 - Energieffektiv og miljøvenlig brugsvandsvarmepumpe (projekt 344-005)
Juryen lægger betydelig vægt på, at projektets resultater er realiseret gennem unikt samarbejde med forskere og producent, og at produktet nu markedsføres med succes. Produktet må forventes at få endnu større udbredelse, når EU regler i fremtiden resulterer i, at el-vandvarmere vil få et dårligt energimærke. (se den film ELFORSK har fået lavet af projektet under menuen "Film", samt filmene for de to nominerede projekter).


2014:

ELFORSK Prisen 2014 - Energieffektiv belysning i det offentlige rum (projekt 343-064)  
Christian Flindt har i samarbejde med Louis Poulsen udviklet et armatur - Flindt pullerten - som er en slank cylinderformet lyskilde med et udsnit, hvor lyset på graduerende vis oplyser og reflekteres til omgivelserne. Udover at energiforbruget er halveret giver denne unikke konstruktion med den asymmetriske lysfordeling en koncentreret oplysning på 180 grader og kun på stien. Pullerten har fokus på at belyse kortere og længere gang- og stiforløb uden at give blænding og samtidig kaste et funktionelt og behageligt orienteringslys på belægningen. Resultatet er en stærk lysoplevelse med en effekt på blot 14-15 Watt. (se den film ELFORSK har fået lavet af projektet under menuen "Film", samt filmene for de to nominerede projekter).


2013:

ELFORSK Prisen 2013 - Elbesparende kuglelejer (projekt 342-032)
Projektet har udviklet et produkt, der potentielt kan spare industrien for mange milliarder kroner ved reduceret vedligehold og energibesparelser. Hybridkuglelejer med keramiske kugler har 4 til 8 gange længere levetid og lavere friktion end traditionelle kuglelejer med stålkugler. Det er væsentlige faktorer for driftsøkonomien i roterende maskiner. (se den film ELFORSK har fået lavet af projektet under menuen "Film", samt filmene for de to nominerede projekter).


2012:

ELFORSK Prisen 2012 - A+E:3D - Digitalt værktøj til arkitektonisk energioptimering tidligt i designfasen af bygninger (projekt 342-014)
A+E:3D åbner mulighed for at validere bygningskoncepter direkte op imod det danske bygningsreglements energibestemmelser og dermed det europæiske bygningsdirektiv på et afgørende tidspunkt i formgivningsprocessen. Disse to karakteristika er helt afgørende for om arkitektonisk kvalitet og energi går op i en syntese.


2011:

ELFORSK Prisen 2011 - Energieffektive impulskølere (projekt 340-037)
Der er udviklet en unik impulskøler, der anvender naturlige kølemidler og et kølesystem, som er målt til 2,2 kWh/dag, hvilket er en reduktion på 47 % i forhold til Vestfrost's hidtil mest energieffektive køler - og over 50 % i forhold til andre impulskølere på markedet.  


2010:

ELFORSK Prisen 2010 - Energieffektiv styringsvenlig staldventilator-unit (projekt 340-030)
På nuværende tidspunkt estimeres det, at der anvendes 350 GWh til ventilation i stalde med svineproduktion – svarende til el-forbruget i 100.000 husstande. Projektet har udviklet et ventilationssystem, der kan minimere dette forbrug med 46 % - med en tilbagebetalingstid på under 3 år. En prototype af systemet har opnået den højeste EU-nyhedsvurdering på branchemessen Agromek 2009 og var et af de fire nominerede produkter til Agromek-prisen. (se den film ELFORSK har fået lavet af projektet under menuen "Film"). 


2009:

ELFORSK Prisen 2009 - Miljø- og energirigtigt armatur til park, sti og vej (projekt 339-052)  
Projektets formål var at bane vej for anvendelse af energieffektivt og miljøvenligt LED lys i udendørs belysning i Danmark. Målinger og beregninger af en prototype af lampen viser, at elforbruget kan reduceres ca. 50 % ved at erstatte fx ”Albertslundlampen” med den nyudviklede Alampe med LED lyskilder.Lampen vil medvirke til en reduktion af CO2 udledningen og indfrier ønsket om at forene det æstetiske og lystekniske med en fordelagtig totaløkonomi og miljøhensyn.


2008:

ELFORSK Prisen 2008 - Reduceret energiforbrug til smeltning i støberier (projekt 336-007)  
Arbejdet er baseret på grundig eksperimentel analyse af strømning af smelte i indløbssystemer, sammenholdt med beregningsmodeller og test i produktion på de støberier, der deltager i projektet. Det eksperimentelle arbejde er meget omfattende og har givet ny, enestående viden om og forståelse for, hvordan man kontrollerer strømning af smelte i indløbssystemer.


2007:

ELFORSK Prisen 2007 - Arkitektur og energi – arkitektoniske strategier for fremtidens lavenergi bygninger (projekt 337-058)
Projektet har med fokus på helheden og sammenhængen mellem god arkitektur og energimæssige krav udviklet et værktøj, som på fornemste vis lever op til regeringens fokus på effektiv energianvendelse i nybyggeri. Med det nuværende høje antal byggerier får det ekstra stor betydning.


2006: 

ELFORSK Prisen 2006 - Energibesparelser med diodelys (projekt 336-054)
Der er udviklet en LED pære flere gange mere effektiv end en glødepære. Den har samtidig en længere produktlevetid, et mindre ressourceforbrug, og den giver en mindre miljøbelastning. Potentialet for energibesparelser med lysdioder er meget stort, og vil stige yderligere i takt med den fortsatte udvikling og energieffektivisering. Dertil kommer, at det er gjort muligt at designe LED lyskilder med en ønsket farvetemperatur og en optimal farvegengivelse ved blanding af lys fra forskellige LEDs. Blanding og spredning af lyset fra LED systemerne er gjort mulig gennem nyudviklede optiske elementer.